Tips inför Bröllopsplaneringen

Vi har frågat vår samarbetspartner Jacqueline som är bröllopsplanerare om hon skulle kunna skriva ner lite tips från henne för att få mer koll på bröllopsplaneringen. Såhär skrev hon:

Grattis ni ska gifta er! Förväntningar, fjärilar i magen, nyfikenhet…men va gör man nu då? Vart ska man börja? Hur planerar man ett bröllop?!

Att planera sitt bröllop kan vara lite överväldigande speciellt om det är dagen man drömt om sedan man var liten. Man kanske vet vilken klänningsmodell man vill ha, vart man vill åka på smekmånad men allt där emellan? Hindersprövning? Save the date, vad ska man bjuda på för mat? Var och när? Vilka ska man bjuda? Något som man sätt fram emot som bara ska vara glädjefyllt kan skapa en otrolig stress och ge prestation. Men man kan slippa stressen! Planering är A och O samt rätt sak i rätt tid. Att ansöka om hindersprövning kan man tex inte göra förens 4 månader innan bröllopet så då är det ju dumt att börja med de om bröllopet är tänkt om 1 år. Men hur ska man veta vad man borde börja med?

På nätet och i butik finns det otroligt många listor och bröllopsböcker att ta hjälp av men om man är ute efter en personlig kontakt samt att ha en hjälpande hand eller ett bollplank då är det bra att ta hjälp av en bröllopskoordinator.

Att arbeta som bröllopskoordinator innebär att man hjälper till i den mån bröllopsparet önskar. Vissa vill bara få hjälp med uppstarten men planera och boka allting själva. Andra vill ha hjälp ända fram till bröllopsdagen med allt ifrån kontakt med leverantörer till dekorera i festlokalen.

jacueline rova

Tips från bröllopskoordinatorn

Mina tips för att minska stressen är att avsätta tid för planeringsmöte. Med eller utan bröllopskoordinator. För att ständigt tänka och prata bröllop kan vara påfrestande så därför kan det vara lite extra härligt att göra ”dejt nights” medan man planerar för sitt bröllop. Ät god mat, se till att ni är ostörda och har tiden och där och då prata bara bröllopet.

Tips nummer två är att börja med en Prioriteringslista. Vad är viktigast på bröllopet? Är det maten, blommorna, lokalen, vigselplatsen, musiken osv..sen utifrån den gör man sin budget lista.

Budget listan kan gärna springa iväg så därför gör en budget på varje punkt. Vad får blommorna kosta? Om tex bröllopsklänningen kostar mer än vad som är planerat utifrån vilken ”punkt” kan man då minska utgiften och då lägga på klänningen? Budgetlistan ska innehålla varje minsta detalj. Från toalettartiklar till smekmånaden. För att få ner kostnaderna kan man även tänka vad man kan göra själv samt vilka man har i sin närhet och om dom kanske kan hjälpa till med någonting.

Sedan är det dags för checklistorna. Som bröllopskoordinator ger man sina bröllopspar listor att följa, rätt sak i rätt tid och utifrån hur många månader man har på sig fram till bröllopet men generellt är det viktigt att boka det som oftast blir bokat fort som tex kyrka/vigselplats, festlokal, fotograf/videograf och om det är något speciellt man absolut bara måste ha. Ju mindre tid man har på sig desto bättre för att få det man specifikt önskar. Är det tex en väldigt populär fotograf så kan den va uppbokad flera månader i förväg speciellt om det är under högsäsong vilket är under sommaren. Så fort man vet datum när man tänkt gifta sig så skulle jag skicka ut ett save the date meddelande. Hur man vill göra det är en kreativ fråga, (men bara så att gästerna vet att det datumet blir det bröllop men plats och tid kan man spara till den riktiga bröllopsinbjudan)så dom kan planera om man behöver ta ledigt eller om barnvakt behövs fixas sen när det är 2 månader kvar då kan man skicka ut den riktiga bröllopsinbjudan ( om det inte är ett utomlands bröllop för då kan det vara snällt att ge sina gäster lite mer tid att kunna planera och boka flygbiljetter /hotell beroende på om gästerna står för det själva eller om brudparet står för det).

Ett annat tips är att man oftast sätter stor vikt vid själva festlokalen men ”glömmer” bort att det är under vigsel ceremonin man säger JA till varandra och att det är där det ” magiska” ögonblicket uppstår så ta extra tid att verkligen planera inför själva vigseln.

Samt att inte förlita sig på att gästerna ska filma eller ta bilder, utan investera i en fotograf och videograf om man vill ha fina bilder att kunna titta tillbaka på. Minnet är kort men gott.

Mitt absolut största tips under bröllopsplaneringen är att påminna sig om varför man gifter sig, för att man vill fira sin kärlek! Att det egentligen inte handlar om den perfekta dagen, för så länge ni båda säger Ja så är den perfekt! Vad gör det om maten är lite kall eller om det uppstår något tekniskt problem eller om det regnar , huvudsaken är att ni får fira er kärlek med era nära och kära. Allt runt om kring är bara pricken över i:et. Samt att skapa ert bröllop utifrån eran vilja som bröllopspar inte vad man ”borde göra” eller ”borde bjuda” efter någon annans tycke. Det är eran dag, ni bestämmer.

Jacqueline Rova

All about love_weddingplanner
Tel:0709223005
Jacqueline.rova@hotmail.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s